Zoeken in deze blog

Translate

vrijdag 10 augustus 2012

Grootste archiveringsschandaal in Amerika (ooit)?

De Standard Chartered Bank wordt ervan beschuldigd jarenlang geld te hebben witgewassen voor onder meer Iran.
De bank zou tussen 2001 en 2007 ca. 60.000 geheime transacties met dit land verborgen hebben gehouden, ter waarde van meer dan $250 biljoen oftewel 200 miljard euro. De bank zou daarmee miljoenen dollars aan provisie hebben binnengehaald.

Summary
Standard Chartered Bank has been accused of being a 'rogue institution', according to a report produced in New York by a new financial watch dog. The bank has systematically evaded (financial) sanctions with Iran. Although the bank has denied the report, a settlement has been agreed upon in order to keep its banking licence.

Onderzoek


De New York State Department of Financial Services doet momenteel onderzoek naar de bank. Deze nieuwe financiële waakhond (opgericht in het najaar van 2011) heeft een negen maanden durend onderzoek gehouden waarbij meer dan 30.000 pagina's aan documenten is doorgenomen. Uit het rapport blijkt onder meer de volgende overtredingen:

- falsifying business records;
- offering false instruments for filing;
- failing to maintain accurate books and records of all transactions effected and all actions taken on behalf of SCB;
- obstructing governmental administration;
- failing to report misconduct to the Department in a timely manner;
- evading Federal sanctions
- and other violations of law

De illegale archiveringspraktijken van de bank zijn daarmee ongekend. De SCB was kortweg 'a rogue institution'.

"SCB's actions left the US financial system vulnerable to terrorists, weapons dealers, drug kingpins and corrupt regimes, and deprived law enforcement investigators of crucial information used to track all manner of criminal activity," volgens het rapport.

En toezichthouder Deloitte krijgt er eveneens van langs. De accountants-en consultancyfirma moest een zogeheten 'look-back review' maken over de periode 2002-2004, maar op verzoek van de SCB werden de passages over verkeerde transacties met Iran afgezwakt.

Elektronisch bankieren


Sinds 1979 gelden er namens de Verenigde Staten economische sancties tegen Iran die in 1995 speciaal op financieel gebied (transacties in US dollars) nog eens werden verscherpt. De onderzochte transacties werden door het filiaal van de bank in New York behandeld.
Een zekere mate van handelen namens Iraanse klanten was tot november 2008 toegestaan zo lang het geld zijn oorsprong niet had in Iran of daar eindigde (zogeheten 'U-turns'). Voor het wel of niet toestaan van dergelijke transacties zijn de (correcte) gegevens van een 'wire-transfer message' (of directe overboeking) cruciaal.
Het elektronisch bankieren gebeurt volgens het zogeheten SWIFT-systeem, een soort internationale betalingsstandaard tussen banken onderling die bestaat vanaf 1973. SWIFT staat daarbij voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications. In het systeem worden zoveel mogelijk gegevens vertaald naar codes.

Uitdraai van een SWIFT-transactie

Iran


In emails die teruggaan tot tenminste 1995 werden door advocaten van de bank suggesties gedaan hoe de sancties te ontlopen. Er werd door het hoger management zelfs een officieel handboek opgesteld voor de illegale praktijken: Quality Operating Procedure Iranian Bank Processing.

"The bank was also accused of falsifying SWIFT wire payment directions by stripping the message of unwanted data that showed the clients were Iranian, replacing it with false entries."

Verwijzingen naar de Iraanse herkomst van de overboekingen, waaronder van de Centrale Bank en Bank Melli, werden te New York verwijderd waarna de transactie met andere gegevens (bv. 'No name given') of codes werd doorgestuurd naar filialen in Europa ten uitvoer.
In 2006 werden voor het eerst intern vragen gesteld over deze methode, maar die werden weggewuifd. Ook uit andere uitlatingen blijkt dat de bedrijfscultuur geen kritiek duldde.

Maatregelen

De geschiedenis van SCB gaat terug tot halverwege de 19e eeuw, hoewel de bank in zijn huidige structuur stamt uit 1969. De bank is opgericht in Azië waar zij nog altijd sterk is vertegenwoordigd; tweederde van de winst komt uit deze regio. Qua omvang is het de vijfde Britse bank. Nadat alle grote Britse banken deze zomer bij financiële schandalen betrokken zijn geraakt, was het nog de enige bank met een intacte reputatie. De bank sponsort o.a. de voetbalclub van Liverpool.


Recent werd ook een andere bank, HSBC, beschuldigd van witwaspraktijken - zij het op kleinere schaal. De SCB zegt sinds 2010 met de Amerikaanse autoriteiten samen te werken in een apart onderzoek. Uit dat eigen onderzoek zou blijken dat er slechts 300 transacties niet door de beugel kunnen met een waarde van $14 miljoen. Ook de Amerikaanse autoriteiten met wie wordt samengewerkt zijn (onaangenaam) verrast over de voorlopige uitkomst in New York, waar de onderzoekers wellicht een te ruime interpretatie van de regels hebben gepleegd.
Medio augustus moet de leiding zich verantwoorden voor de FSD die bij machte is de banklicentie in te trekken. De FSD onderzoekt ook nog transacties met Libië, Myanmar en Soedan. Een eventuele boete zou tientallen tot honderden miljoenen dollars kunnen belopen.


In dezelfde reeks zijn (later) verschenen/If you enjoyed this you might also like to read:
Grootste archiveringsschandaal in Nederland ooit (?)
Grootste archiveringsschandaal in het Vaticaan (ooit)?
Grootste archiveringsschandaal Amerikaanse politie (ooit)?
Grootste archiveringsschandaal Zuidafrikaanse politie ooit?


Gerelateerde blogs
Zoek (3): Engelse wantoestanden (2)



Nawoord 20 augustus 2012

Op de dag voor verschijning van de toezichthouders in New York heeft SCB op 14 augustus een schikking bereikt van 340 miljoen dollar. Een schikking geldt overigens juridisch gezien niet als een schuldbekentenis. Maar op deze wijze is wel juridische vervolging voorkomen. Angst om de bankvergunning te verliezen was waarschijnlijk de voornaamste reden om te schikken.


Geen opmerkingen: