Zoeken in deze blog

Translate

vrijdag 1 november 2013

Britse non-fictie prijs 2013: topjaar

Wat een heerlijke boeken zijn er dit jaar genomineerd voor de Samuel Johnson Prize for Non-Fiction. De BBC liet ze deze week in een programma kort de revue passeren.

Hoge kwaliteit


Het zijn eigenlijk allemaal 'page-turners' volgens de diverse recensenten, boeken waar vooral ook het plezier om lezen centraal staat. Schrijvers moeten in het digitale tijdperk steeds meer rekening houden met hun lezers aldus een van de uitgevers: verhalen worden daarom steeds persoonlijker. De strijd gaat tussen geschiedenis, politiek en de natuur: de winnaar wordt maandag 4 november bekendgemaakt.

Jonathan Crane, Empires of the Dead


Aan de vooravond van de grootschalige herdenking van de Eerste Wereldoorlog (2014-2018) is een boek over dit thema wel zeer toepasselijk. Empires of the Dead is het verhaal van Fabian Ware, de bedenker achter de massale oorlogskerkhoven van de Eerste Wereldoorlog.
Ware moest vele maatschappelijke tegenkrachten overwinnen voor zijn visie van eenheid in herdenken na de massale eenheid van lijden in de loopgraven. Tot dan toe werden officieren altijd in de eigen privé-sfeer begraven en soldaten gedumpt in massagraven. Terugkerende lezers van dit blog zullen begrijpen dat dit boek binnenkort hier nader zal worden besproken.
Vorig jaar won reeds een ander (geweldig) boek met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog, Wade Davis' Into the Silence, wat wellicht averechts zal werken.

Charles Moore, Margaret Thatcher. The Authorized Biography.


In het jaar dat voormalig premier Margaret Thatcher overleed komt de nominatie van deel 1 (tot de Falkland-oorlog) van de geautoriseerde biografie van deze politica, die een heel tijdperk domineerde, niet geheel onverwachts. Hoewel geschreven door een Tory-politicus, is het een evenwichtig boek waarin vooral de vrouwspersoon centraal staat.
Moore kreeg geheel de vrije hand van Thatcher met betrekking tot haar nalatenschap of archief. Daarnaast sprak hij met heel veel personen. Zo zijn bijvoorbeeld ook alle oud-vriendjes benaderd. Persoonlijk heb ik altijd fundamentele bezwaren tegen meerdelige biografieën - het leven is hoe divers ook toch een geheel -maar dit terzijde. Inmiddels is er ook een persoonlijker portret van Thatcher verschenen van de hand van collega Jonathan Aitken, waarin vooral ook haar onhebbelijkheden figureren.

William Dalrymple, Return of the King


Dalrymple is een Schots historicus en al vele jaren een vertrouwd Aziëganger-of reiziger die geheel zijn eigen sporen trekt over dit immense continent. Hij heeft voor zijn diverse bijdragen op het gebied van kunst en geschiedenis al vele (ere)prijzen gewonnen.
Ditmaal heeft hij de desastreuze eerste Afghaans-Britse oorlog van 1839-1842 gereconstrueerd. Hij doet dit, behalve van beide zijden, vooral ook aan de hand van vele ooggetuigen. Een verre voorouder van hemzelf vocht er tevens in mee. Het boek is beslist niet voor de teerhartigen vanwege de vele militaire slachtingen die erin voorkomen, met name van Britse zijde.

Lucy Hughes-Hallet, The Pike


De schrijver en dichter Gabriele Dannunzio is vrijwel heilig binnen Italië maar daarbuiten toch nog altijd redelijk onbekend. Met name diens politieke optreden is blijvend relevant gebleken: hij kan onder meer als bedenker van het fascisme worden genoemd.
Een engelstalige biografie van dit fenomeen, zoals hij ook wel kan worden getypeerd vanwege zijn diverse publieke optredens, is dan ook zeer welkom. De schrijfster is overigens opvallend mild over het nogal vrouwonvriendelijke karakter van de schrijver, voor wie bloed en geweld centrale thema's waren in het leven.

Charlotte Higgins, Under Another Sky


Higgins ('the Guardian's chief arts writer') is in een VW-busje Groot-Brittannië rondgereisd op zoek naar de sporen of restanten van 'Roman Britain'. De Romeinen verlieten na bijna vijfhonderd jaar beschaving het eiland in 480 na Christus.
Hoewel het huidige eiland overwegend door latere invasies is gevormd (Angelsaksen, Vikingen, Normandiërs), zo wil althans het populaire beeld, kan de Romeinse erfenis niet worden veronachtzaamd. De restten zijn nog verspreid over het hele land te vinden. En andersom was Groot-Brittannië ook geen tweederangs provincie, zoals nog wel eens wordt gedacht. Met classicus Mary Beard onder andere als jurylid liggen de kansen vooralsnog goed.

Dave Goulson, A Sting in the Tale


De laatste jaren is er veel te doen rondom bijen en vooral de dalende bijenstand. Zonder deze uiterst nuttige insecten tenslotte geen leven op aarde, want deze nijvere beestjes zorgen voor de bevruchting van planten, bloemen en gewassen.
Goulson is een zogeheten 'bee conservationist'. In dit boek beschrijft hij deels ook zijn eigen fascinatie voor en leven met hommels aan de hand van experimenten, zeg maar de wilde variant van de gedomesticeerde bij. De feiten die Goulson over de hommel produceert zijn ontzagwekkend te noemen. Zelf word ik altijd gewoon weer blij als er eentje in de tuin rondzoemt vanwege de zware brom en mooie strepen, een klein kadootje van de natuur.


Gerelateerde blogs
Is de Shortlist Libris Geschiedenis Prijs te voorspelbaar?


Geen opmerkingen: