Zoeken in deze blog

Translate

zaterdag 29 oktober 2011

Strijd om de tijd (3): wintertijd versus zomertijd

Vandaag - of beter gezegd eigenlijk pas vannacht - is het weer zover: dan gaan we er één uur op achteruit. Gisteravond probeerde het programma De Rekenkamer de kosten te berekenen, zonder overigens (helaas) tot een daadwerkelijke eindsom te komen. De benadering was toch enigszins die van een lacherig onderwerp, dat nog altijd vooral verwarring wekt: moet die klok nou voor-of achteruit?

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Historie

Helaas werd aan de historische dimensie van het onderwerp weinig aandacht besteed. Veel verder dan het tonen van wat kranten uit 1977 - het jaar van invoering van de zogeheten zomertijd in Nederland - kwam men eigenlijk niet. Tevens werd nog een bezoek gebracht aan de, overigens prachtige, Handelingenruimte van de Tweede Kamer. Die handelingen zijn echter inmiddels gedigitaliseerd dus dit had strikt genomen, behalve voor de mooie plaatjes, niet gehoeven.
Het is belangrijk om te beseffen dat de wettelijk genomen maatregel in 1977 tot aansluiting bij de Midden-Europese Tijd(zone) slechts het voorlopige eindpunt was in een al decennialang lopend debat. Een debat dat bovendien sinds die tijd ook niet heeft stilgestaan en deels is geëvolueerd.

Voor-en nadelen

Hoewel de publieke beleving uitgaat van een invoering in 1977 om hoofdzakelijk economische redenen (het lagere energieverbruik), lag die daarentegen op een aanverwant vlak: de recreatie. De verwachtte extra toeristische inkomsten zijn echter marginaal gebleken, hoewel dat nog niet wil zeggen dat de recreatie in het algemeen niet wezenlijk profiteert van een uurtje daglicht extra.
Het vaak gebruikte argument van besparing op het energie-of stroomverbruik is inmiddels sterk achterhaald vanwege een algeheel toegenomen verbruik, met name dankzij het internet en de airco (oftewel veel meer extra koeling in de zomer).
Daar tegenover staat dat nieuw onderzoek, bijvoorbeeld omtrent onze biologische klok, heeft aangetoond dat de maatregel daadwerkelijk mensenlevens kost wegens toenemende hartritmestoornissen. Daar staat dan wel weer een algemene gezondheidsverbetering (zonlicht, buitenlucht etc) tegenover. Vroeger werd aangenomen dat een toename in het dodental vooral door het verkeer zou komen i.v.m. schoolgaande kinderen - een argument waar in het programma geheel aan voorbij werd gegaan, behalve dan aanrijdingen met wild en de meeropbrengsten voor de plaatselijke poelier.

Timemanagement

Als dit thema dan toch op een luchtige manier moet worden benaderd - en het absurdistische element binnen de geschiedenis kan zeker op mijn aandacht rekenen - dan is het volgende korte filmpje van timemanagementgoeroe C.G.P. Grey wel zo veel leuker.




Nawoord 26-10-2010:
Slotpassage in paragraaf 'Historie' verwijderd. 

Geen opmerkingen: