Zoeken in deze blog

Translate

donderdag 28 april 2011

Bij de dood van een filmster: Elizabeth Taylor en Henry Wijnberg


De vorige maand overleden actrice Elizabeth Taylor (1932-2011), die begonnen was als kindsterretje, was eigenlijk op haar best in filmrollen als ze boos werd. Wellicht had dit te maken met haar eigen, vrij tumultueuze leven. Zelden zijn er op het doek op heftigere wijze emoties uitgegooid, des te indrukwekkender vanwege haar mooie stem en het prachtige, ingehouden Engelse taalgebruik. Ze werd nooit vals en schel zeg maar.

Henry Wijnberg

Tussen huwelijk nummer vijf en zes (met dezelfde man, de Engelse acteur Richard Burton, met wie ze een haat-liefde relatie koesterde) had zij ruim anderhalf jaar lang een Nederlandse vriend: Henry Wijnberg (geb. 1935). Deze relatie wordt overigens niet vermeld op zowel de Engelstalige als Nederlandstalige Wikipedia; een kleine omissie.
Hij was zoon van Nicolaas Wijnberg, kwam uit een arbeidersmilieu en verkocht tweedehands auto's in de Verenigde Staten. Eerder was hij al eens veroordeeld voor het terugdraaien van de kilometertellers (veel klassieker kan het niet voor een autohandelaar). Tot zijn familiekring behoren de volkszangers Ronnie Tober en Dries Roelvink.

[De aankomst op Schiphol op 3 november 1973 van Henry Wijnberg met Elizabeth Taylor. Op de foto onder links van Henry zijn vader Nicolaas Wijnberg en rechts van hem de journalist Henk van der Meyden. Coll. Nationaal Archief]


Driehoeksrelatie

Wijnberg was gescheiden en had een zoon genaamd Brad (die later door een ongeluk zou komen te overlijden). Hij en Liz hadden elkaar ontmoet in een nachtclub in Los Angeles met de acteur Peter Lawford als koppelaar. Henry hield erg van dansen en uitgaan.
Van liefde op het eerste gezicht was geen sprake; wel was er een sterke aantrekkingskracht. Het feit dat hij niet uit de filmbusiness kwam, maakte de relatie voor haar stukken minder gecompliceerd. Tevens was hij drie jaar jonger dan haar.
Gedurende hun relatie waren er verzoeningsgesprekken gaande tussen Liz en Burton: dit maakte de situatie extra gecompliceerd. Ook lag Liz tussendoor diverse malen in het ziekenhuis (ze had een vrij zwakke gezondheid, mede als gevolg van de val van een paard tijdens de opnamen voor haar eerste grote film National Velvet in 1944), waardoor Burton duidelijk in beeld bleef. In die zin was er eerder sprake van een driehoeksrelatie.
Na de definitieve scheiding van Burton op 26 juni 1974 woonde ze enige tijd samen met Wijnberg in Californië. Op 10 oktober 1975 trouwde Taylor opnieuw met Burton. Achteraf zou ze zeggen dat ze Henry nodig had om haar huwelijk met Burton te verwerken. Op de familie Wijnberg, die ze o.a. in Nederland ontmoette, kwam ze bovenal over als een zorgzame vrouw. Henry zelf vond haar 'een fantastische vrouw': ze gingen als vrienden uit elkaar.

Monaco 1974

We zien Liz en Henry hand in hand; hij geniet duidelijk van de media-aandacht. De datum wordt gegeven als 26 mei: de dag van de wedstrijd zelf. Dit zou kunnen betekenen dat ze voor de start over de startopstelling (of startgrid) lopen of anders door de pitsstraat wandelen.

[Van l.n.r.: Nina Rindt (?), Elizabeth Taylor en Henry Wijnberg. Coll. Nationaal Archief]

Liz is druk in gesprek met een niet nader geïdentificeerde vrouw. Dit is waarschijnlijk Nina Rindt, weduwe van de in 1970 overleden autocoureur Jochen Rindt (die daarmee tevens de enige posthume wereldkampioen uit de F1 is geweest).

Monaco

Monaco stond (en staat) synoniem voor glitter en glamour, iets dat mede in de hand geholpen werd door het huwelijk van prins Rainier in 1956 met de Amerikaanse filmster Grace Kelly. Zij overleed in 1982 aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Ook de vader van Henry Wijnberg zou bij een auto-ongeluk om het leven komen.
Al sinds 1929 worden er wegwedstrijden georganiseerd in het kleine prinsdom. Sinds de instelling van een wereldkampioenschap voor de Formule 1 in 1950 staat de race op de agenda. Algemeen wordt erkend dat de grote prijs van Monaco het jaarlijkse hoogtepunt is van de Formule 1 en dat de winnaars ervan tot een klein elitegroepje behoren.

Koele Zweed

De wedstrijd zelf in 1974 werd gewonnen door Ronnie Peterson.



Zo extrovert als Ronnie op de baan was, zo introvert was hij daarbuiten. Dit maakte hem waarschijnlijk nog enigmatischer en tot een van de sterren uit de F1 in de jaren zeventig.

[Ronnie ontspannen voor de race met naast zich zijn vrouw Barbro. De vrouw rechts op de foto is mogelijk eveneens Nina Rindt. Coll. Heritage Images]

Koninklijke loge

Na afloop van de race wordt de winnaar altijd in de koninklijke loge uitgenodigd voor de huldiging. Waarschijnlijk hebben Liz en Henry tevens van hieruit de wedstrijd bekeken.

[Ronnie Peterson, met bokaal in de lucht, op het bordes voor de koninklijke loge met links prinses Gracia en prins Rainier en rechts Barbro Edwardsson. Coll. Heritage Images]


Ronnie zou enkele weken later, als kersverse winnaar van de Grand Prix van Monaco, zijn bolide over het duinencircuit van Zandvoort sturen met bijna fatale gevolgen ... Over deze crash heb ik al eens eerder geschreven.

Literatuur

J.R. Taraborrelli, Elizabeth. Het levensverhaal van Elizabeth Taylor (2006).

Geen opmerkingen: