Zoeken in deze blog

Translate

maandag 11 april 2011

Archieven in films (1): Air Force One

Archieven (of documenten) spelen voorspelbaar genoeg zelden een centrale rol in speelfilms. In detectives e.d. is dat nog wel eens wat anders vanwege het ouderwetse sporenonderzoek. Tegenwoordig speelt in misdaadseries vooral forensisch onderzoek de hoofdrol. Dit type onderzoek wordt vaak als 'sexy' gepresenteerd en opleidingen zijn op dit terrein de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond geschoten.
Ter bestrijding hiervan wil ik een blogreeks gaan wijden aan de cruciale rol van archieven in films. Daarvoor wil ik speciaal ook de hulp van de lezers inroepen, liefst als gastbloggers (zij kunnen mij dan een stukje tekst toesturen, welke ik dan na overleg zal plaatsen). Natuurlijk zijn tips ook welkom, maar liever zie ik dus jullie eigenhandige bijdragen. Wellicht komen we zo op termijn tevens tot een heuse canon van archieven (in de brede zin van het woord) in films ter reflectie van de belangrijke, maatschappelijke rol ervan.

Air Force One (1997)

In deze film speelt Glenn Close een (vrouwelijke) vice-president. Deze actrice speelt meestal koele, afstandelijke vrouwen en ook in deze rol is zij meer mannelijk dan vrouwelijk in haar optreden. Vermoedelijk is het wel de eerste keer dat in een speelfilm een vrouwelijke vice-president wordt gepresenteerd aan het Amerikaanse publiek, ten teken van de langzame maatschappelijke acceptatie van deze mogelijkheid.


Het presidentiƫle vliegtuig, de Air Force One, wordt gekaapt door terroristen en is onderweg naar Kazachstan. De vraag doet zich dan voor in hoeverre de president nog bij machte is om te beslissen: staat hij tenslotte niet onder dwang?
De minister van Defensie, die hard wil ingrijpen, vraagt om advies van de juridisch adviseur. Zoals altijd bij juridisch advies kan dit op meerdere wijzen worden uitgelegd. Vooral van belang hier is de grondwettelijke positie en dubbelrol van de Amerikaanse president, die tevens Commander-in-Chief is: hoofd van het leger.

De minister van Defensie ruikt zijn kans: indien hij de helft van het kabinet zover weet te krijgen een akte op te stellen waarin de president (tijdelijk?) onbevoegd wordt verklaard, is hij in feite de baas. De akte moet dan nog wel ondertekend worden door de vice-president.
De akte ziet er vertrouwenwekkend uit, met een rijtje handtekeningen eronder (die er overigens allemaal wel erg hetzelfde uitzien) en zit opgeborgen in een nog fraaier mapje met het zegel van de Amerikaanse president erop.
Zij aarzelt, met de pen in de aanslag en is vooral loyaal aan haar baas die bovendien tussentijds duidelijke tekenen van leven vertoont. Uiteraard weet de president, gespeeld door actieheld Harrison Ford, aan alle ellende te ontsnappen. Aan het eind van de film wordt de akte demonstratief door haar in stukken gescheurd en teruggestopt in het mapje. Zou het ook gearchiveerd zijn?

Geen opmerkingen: