Zoeken in deze blog

Translate

vrijdag 14 januari 2011

Berichten uit het diepe: RMS Titanic (2)

Na mijn eerdere blog over de Titanic (lees hier) is er wederom belangrijk nieuws. Eind vorig jaar zijn er nieuwe beelden gemaakt van het wrak in het kader van een expeditie die beelden in High Definition maakt en 3-D opnamen, opdat het schip ook voor de toekomst toegankelijk blijft. Gesproken wordt daarom ook wel van een 'virtuele' berging. Het wrak ligt op 3,8 kilometer diepte. Uit de nieuwe beelden blijkt dat de eerder veronderstelde achteruitgang toch meevalt. Bekijk de nieuwste beelden:

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11152753

Bekijk de website van de expeditie en duik t.z.t. mee naar de bodem!

http://www.expeditiontitanic.com/

Nieuwe bacterie ontdekt

Onderzoekers hebben nu aan het licht gebracht dat, hoewel de achteruitgang in de afgelopen twee decennia minder erg is dan gedacht, het schip binnen 15 à 20 jaar zo goed als verdwenen zal zijn of in ieder geval qua vorm onherkenbaar. Een nieuw ontdekte ijzervretende bacterie, toepasselijk genoeg Halomonas Titanicae genoemd, draagt hiertoe bij. Lees meer over deze bacterie:

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101206093225.htm

De roestbacterie zou mogelijk in de toekomst gebruikt kunnen worden bij de afbraak van scheepswrakken of olieboortorens of juist voor het ontwikkelen van speciale verf als tegenmaatregel.

IJsberg of menselijke fout?

Bij rampenonderzoeken staat altijd de vraag centraal of het om een technisch mankement ging of een menselijke fout betrof. Bij de ondergang van de Titanic ging het tot nog toe altijd over de vraag hoe het onzinkbaar geachte schip alsnog zonk.
Een nazaat van een van de belangrijkste officieren aan boord, 2e officier Charles Lightoller, heeft geopenbaard dat er destijds wel degelijk menselijke fouten zijn gemaakt. Lady Louise Patten schreef hier een thriller over getiteld Good as Gold.Vanwege een verkeerde interpretatie van een commando stuurde het schip op het laatste moment op de ijsberg af in plaats van ervandaan. De fout zou een gevolg zijn van de overgang van zeil naar stoom waarbij met een zeilschip tegengesteld aan de richting dient te worden gestuurd. Lees het bericht:

http://nos.nl/artikel/186697-titanic-zonk-door-menselijke-fouten.html


Doorvaren

En, tot slot, zou de ontwerper Bruce Ismay (die tevens aan boord was) na de aanvaring hebben aangedrongen om, weliswaar langzaam, nog enige tijd door te varen - daarmee de effecten van de ramp (lees de druk van het water op de romp van het schip) verergerend. Vermoedens hierover bestonden overigens al langer.
Het schip had waarschijnlijk nog enkele uren kunnen blijven drijven indien de motoren meteen waren stilgelegd. Hiermee komt ook de vrij zwak opererende kapitein Edward Smith, die niet bestand zou zijn geweest tegen deze druk, opnieuw onder verdenking te staan.[De badkuip van kapitein Smith aan boord van de Titanic]

Tentoonstellingen

In Londen is van 5 november 2010 - 5 mei 2011 een expositie te zien met (deels) authentieke voorwerpen.

http://www.titaniclondon.co.uk/

Eind februari opent tevens een kleinere tentoonstelling van aardewerkfabrikant Royal Crown Derby, leverancier van het servies aan boord, met o.a. ook de kleding gedragen door de filmsterren uit de film Titanic (1997). Vorig jaar werd de film overigens onttroond als grootste kaskraker van Hollywood tot dan toe door de 3-D film Avatar.

En, mocht u onverhoeds een brief vinden geschreven op Titanic briefpapier in een of ander obscuur archiefje, dan moet u zich als archiefdienst toch eens afvragen wat daar precies mee te doen. Een dergelijk kleinood van drie kantjes bracht vorig jaar op een veiling 55.000 pond op.

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/7602406/Titanic-letter-fetches-55000.html

Geen opmerkingen: