Zoeken in deze blog

Translate

donderdag 12 augustus 2010

De gevaarlijkste bocht ter wereld?



Wie naar het Ossario bij Pasubio wil (zie mijn blog Vakantie) zal, behalve een prachtige rit door de bergen over uitdagende passen, tevens bovenstaande bocht moeten nemen.

De ronding van de bocht lijkt relatief ongevaarlijk, maar de Italiaanse wegendienst denkt daar kennelijk heel anders over! De argeloze bermtoerist wordt er met een waar spervuur aan borden aan herinnerd wat er zoal mis kan gaan: van vallende rotsen tot en met overstekende koeien; slipgevaar bij regen en ijzel etc.



En, geloof het of niet, toen ik was uitgestapt om foto's te nemen kwam er notabene een pick-up met twee wegwerkers langsgereden. En inderdaad: achterin lagen nog meer verkeersborden!

Of het nu was omdat ik er stond of dat zij slechts ter controle langs reden, op dat moment zagen zij er in ieder geval vanaf nog meer borden te plaatsen. Of zou deze plek soms gebruikt worden als een opslagplaats voor overtollige borden?



Jullie zijn hoe dan ook gewaarschuwd!

Over verkeersborden en de mannen en vrouwen van de wegendienst mogen we overigens niet te licht denken. Uiteraard zijn ze aan allerlei voorschriften gebonden met het oog op internationale standaardisatie. Ik heb ooit wel eens een kort item gezien (volgens mij in Top Gear) over de vrouw die gedurende tientallen jaren in Engeland de verkeersborden ontwierp (en dat bleek nog een heel gedoe m.b.t. de juiste ontwerpen). Bekijk een overzicht van de in Nederland voorkomende borden:

http://mediatheek.thinkquest.nl/~klb019/

Ook achter de wereld van de gebruikte pictogrammen gaat trouwens een hele wetenschap (en taal) schuil.

http://igitur-archive.library.uu.nl/student-theses/2006-0324-080940/1.html

Toch zijn de meeste mensen het er wel over eens dat er tegenwoordig te veel borden zijn, waardoor het waarschuwende effect vanzelf afneemt. In ieder geval in Nederland bestaat er uiteraard ook al een Meldpunt Verkeersborden:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/verkeersborden-en-verkeersregels

En zou er al een museum voor het verkeersbord zijn? Van sommige, gewilde exemplaren is bijvoorbeeld bekend dat ze wel eens worden gestolen. Nee, hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik tot de slotsom kom dat dit eigenlijk een ideaal onderwerp voor archivarissen is ... Hoe ze bijvoorbeeld te ordenen? Op formaat (driehoeken, ronde, vierkant, rechthoekige etc.)? Of toch maar op kleur?

Geen opmerkingen: